Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum ve dozu gittikçe artan bir ağrınız olduğunu varsayarak ilk önce konuyu uzatmadan diş ağrısı için yapabileceğiniz çözüm önerilerini paylaşmak istiyorum.
İlk Acil Çözüm Yöntemi :
Sirkeli su ve tuzlu su gargarası diş ağrılarını kısmen uyuşturur. Dişi bakterilerden temizler ve şişlikleri azaltır. Diş eti ve açık diş çürüklerine dezenfektan etkisi vardır.
2. Acil Çözüm Yöntemi :
Diş hekiminizin önerisiyle ve kullanım şartlarına uyarak ağrı kesici almanız ağrınızı belirli bir süre için geçirecektir.
Dişiniz çürükse ve dolgulu değilse
İlk olarak dişinizi fırçalamayı deneyin. Bu, çürüğüne sıkışmış ve ağrıya neden olan besini oradan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Eğer çürüğe kolayca ulaşabiliyorsanız kolonya veya alkol damlatılmış bir kürdan ile çürüğün içinden besini çıkarmaya çalışın.
Tuzlu su ile birkaç dakika gargara yapmayı deneyin.
Yarı yarıya sirkeyle (elma üzüm fark etmez) karıştırılmış su ile yine birkaç dakika gargara yapın.
10 tane kadar kuru karanfili öğütüp yarım su bardağı ılık suda 3 – 5 dakika demledikten sonra rengi değişen bu suyu soğutun ve gargara yapın. Veya karanfili ağzınızda çiğneyip çürüğün üzerinde bekletin. Karanfilin uyuşturma etkisi ağrıyı dindirmeye yardımcı olacaktır.
Evde diş ağrısı için kesinlikle ağrıyan dişinizin üzerine aspirin benzeri ağrı kesici ilaçlar uygulamayın. Doğrudan dişe uygulanacak bu ağrı kesicilerin içeriğindeki kimyasal maddeler nedeniyle diş etinde ve yumuşak dokularda tahrişe neden olabilir. İltihap gelişmiş ise o bölgede şişlik oluşmuş ise; ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulamakta fayda vardır.
Diş ağrısına ne iyi gelir evde,
diye soracak olursanız; karanfil yağı emdirilmiş bir parça pamuk ile dişin üzerine tampon yapmak kesinlikle rahatlatacaktır.
Ezilmiş veya ağzınızda çiğnediğiniz 1 – 2 diş sarımsağı çürük dişin üzerinde bekletin. Bu bölgedeki iltihabın dolayısıyla iltihabın neden olduğu basınç ağrısını azaltabilir ve ağrıya neden olabilecek her türlü bakteriyi yok eder.
Dişiniz dolguluysa veya kaplamaysa ve dişin özüne ulaşamıyorsanız
Yukarıdaki çözümler dolgulu ve kaplamalı dişler içinde kullanabileceğiniz yöntemlerdir. Ancak kaplamalı veya dolgulu diş bir kapalı kutu olduğu için etki etmesi çürük dişe göre daha uzun sürebilir.
İlgili bölgeyi olabildiğince soğutun. Soğuk suyla gargara yapın. Veya küçük bir buz parçasını yanakla ilgili dişin tutunduğu damak arasında eriyene kadar bekletin.
Ağrı kesici kullanmayı deneyin, kullanırsanız aç karnına veya yemekten birkaç saat sonra kullanın. Ağrı kesici temin ederken tercihi eczacıya bırakın. Kullandığınız başka bir ilaç varsa söyleyin, sıradışı bir durumunuz varsa alerji vb. gibi bunu da bildirin. (Ben kendi diş doktorumun tavsiyesi ile Apranax Fort adlı ağrı kesiciyi kullanmıştım. Oldukça güçlü bir ağrı kesicidir aynı zamanda iltihap sökücü etkiside vardır. Ama dediğim gibi siz yinede eczacınıza veya doktorunuza bir danışın.)
Diş ağrısı neden olur?
Diş ağrıları, diş çürümeleri, diş minelerinin aşınması, darbe sonucu dişlerde meydana gelen kırıklar, diş etlerinin iltihaplanması ve yirmi yaş dişlerinin ağızdaki konumları gibi nedenlerden kaynaklanır.
Diş ağrısının Başlıca Nedenleri
Diş minesinde meydana gelen aşınmalar
Diş eti hastalıkları
Diş çürükleri ve diş abseleri
Yirmilik dişlerin konumu, gelişimi
Sinizüt gibi ağız dışı ama ağzı etkileyen rahatsızlıklar